Om en timme stänger dom vallokalerna

Då har man gjort sin medborgerliga plikt för den här gången då. Första gången jag röstade var i valet 1991. Sen dess har det hänt otroligt mycket i omvärlden. Var man riktigt hipp hade man  en 386a som dator med 33 Mhz processor och 60 mb hårddisk. Riktigt användbar var den om den hade 16 mb i ramminne. Mobiltelefoner lämpade sig bäst i bil. Riktigt flashiga var de små hudbenen, i samma storlek som ett mjölpaket. Annars gled man runt med en 6 kilos batterilåda och ringde över nåt som kallades NMT nätet. Fick man textmeddelanden så kom dom till personsökaren.

 Det har gått fort fram sen dess. Överallt i samhället faktiskt, förutom i vallokalen! Vad är det för stenåldersval vi håller på med? Utanför står fortfarande ett gäng oengagerade partifunktionärer. Man plockar upp sina valsedlar från ett stort bord för att sen gå in i ett klassrum och gömma sig bakom en kirurggrön skärm och stoppa i sina små lappar i kuvert. Läste att det är 40 000 människor som arbetar som valförättare idag. Visst, det är bra att ge dessa 40 000 individer en tidig söndagmorgon och några hundralappar i plånboken. Men borde vi inte kunna modernisera hela valproceduren? Via datorer, eller internet, eller mobil, eller, ja vem vet? Då kanske vi skulle kunna ha val oftare också! Om nu politikerna ska vara så fega att de utlyser folkomröstningar när de är osäkra i nån fråga. Istället för att ta sitt mandat på allvar!

Sådärja, nu sparkar valvakan igång! Blir väl som vanligt, Norrlandslänen räknas först, och statistikern Torbjörn Theden (förövigt granne med oss upp i fjällen, hans fru brukade vara tomte åt mig när jag var liten. Där kan vi snacka om jag mötte Lassie!)  pratar om att Norrland av tradition är rött. Och vi kan inte säga nåt förrän storstadsregionerna har räknats.

Vi får väl hålla tummarna för att bäste man, eller kvinna, vinner!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback